et is goed om je te realiseren dat gevoelens besmettelijk zijn. En daarvoor hoef je niet bij elkaar in dezelfde omgeving te zijn. Er is in deze tijd veel angst, dus als je je hierin meegezogen voelt worden is dat niet zo vreemd. Maar er is goed nieuws: gevoelsbesmetting geldt voor alle gevoelens.

Angst is besmettelijk, maar hoop en liefde ook

18 juni 2020 - Ellis samsom

Ik hoor de laatste tijd veel mensen zeggen dat ze worstelen met gevoelens van angst. Ze geven aan het gevoel te hebben meegezogen te worden in een angstspiraal, en zijn op zoek naar een manier om daar weer uit te komen. Het is hierbij goed om je te realiseren dat gevoelens besmettelijk zijn. 

“Een grap is een serieuze zaak.”

Winston Churchill

Gevoelens zijn besmettelijk

Het is goed om je te realiseren dat gevoelens besmettelijk zijn. En daarvoor hoef je niet bij elkaar in dezelfde omgeving te zijn. Er is in deze tijd veel angst, dus als je je hierin meegezogen voelt worden is dat niet zo vreemd. Maar er is goed nieuws: gevoelsbesmetting geldt voor alle gevoelens. Dus ook voor positieve gevoelens zoals hoop en vreugde. Ik ondervond deze positieve overdracht eerder deze week aan den lijve. Afgelopen dinsdag was ik ook meegezogen in de neerwaartse spiraal en voelde mij uiterst ongemakkelijk. Ik was even volkomen verlamd. Tot ik iemand hoorde spreken over liefde, geduld en respect. Zijn positiviteit trok mij weer uit de negatieve spiraal, en gaf mij weer hoop waardoor ik alles weer in voor mij juiste proporties kon zien.  

Gevoelsoverdracht heeft een functie bij sociale wezens. Voor paarden is dit essentieel om te kunnen overleven in het wild. Het is een efficiënt mechanisme waarmee paarden elkaar razendsnel en non-verbaal kunnen waarschuwen voor gevaar.

Voorbeeld

Hieronder licht ik aan de hand van een persoonlijke ervaring van Linda Kohanov (beschreven in haar boek De Kracht van de Kudde) toe hoe gevoelsbesmetting werkt. Toen Linda in de wei was tussen haar paarden, had ze op een gegeven moment het gevoel dat ze een schop in haar maag kreeg. Haar maag trok samen, haar hart sloeg over en haar adem stokte in haar keel. Ze had het gevoeld dat ze door een onzichtbare kracht gedwongen werd zich om te draaien en naar de paarden te kijken. De paarden stonden ook met hun hoofd opgeheven en begonnen te rennen. Zonder erbij na te denken begon Linda mee ze mee te rennen. Tot ze zich afvroeg waarom ze eigenlijk was gaan rennen en ging kijken wat er nu precies aan de hand was. Wat bleek? Er reed een mountainbiker langs in een vreemd pak waardoor hij leek op een groot insect. Toen ze zich realiseerde dat er niets engs was en zich omdraaide naar de paarden om ze te laten weten dat alles in orde was, bleek dat de paarden haar ontspanning al gevoeld hadden en dat ze achter haar stonden te kijken naar de mountainbiker, nieuwsgierig maar nog wel op hun hoede. Kort daarna gingen ze weer grazen. De rust was weergekeerd.

Wat gebeurt er bij gevoelsbesmetting?

Als iemand angstig of boos is, stijgen de hartslag en de bloeddruk van deze persoon. Het is gebleken dat wanneer een angstig persoon een ruimte binnenkomt ook bij de andere aanwezigen hartslag en bloeddruk stijgen zonder dat zij er erg in hebben. Zo makkelijk kan men dus ongewild meegezogen worden door emoties van anderen. Het is belangrijk je hier bewust van te zijn. Je kunt dan bij jezelf controleren of het gevoel bij jou hoort of niet. Zo niet, dan kan je het loslaten en zullen je hartslag en bloeddruk weer dalen. Maar het kan ook zijn dat jouw angst versterkt wordt door de angst van anderen. Ook dat is goed om je te realiseren. Op zich is angst niet verkeerd. Angst waarschuwt ons voor onveilige situaties. Maar angst moet ons niet verlammen. Zie hierover mijn eerdere blog.

Wat kan je hier dan tegen doen?

Zoals uit de twee bovenstaande voorbeelden blijkt, kan je uit een negatieve spiraal gehaald worden doordat je in contact komt met iemand die niet angstig is of positieve energie uitstraalt.  Je kunt jezelf dus helpen door daar bewust naar op zoek te gaan, en je even los te maken van de negatieve invloeden. Dus ga op zoek naar ontspanning. Dit kan je vinden bij anderen, maar ook in de natuur, bij dieren, door naar muziek te luisteren, te mediteren, … Maar net wat het beste bij jou past, of wat op dat moment voor handen is.

Gevoelsbesmetting positief inzetten

En het werkt twee kanten op: als jij weer ontspannen, hoopvol, optimistisch of gewoon blij bent, straal jij dit ook weer uit naar je omgeving en draag je daarmee ook weer bij aan het verminderen van de angstspiraal. Hoe mooi is dat!

Ellis Samsom, 18 juni 2020