Veerkracht en je interne batterij

21 maart 2023 - Ellis samsom

Leuk dat je interesse hebt in dit onderwerp en mijn blog wilt lezen. Voordat je verdergaat met lezen, wil ik je eerst vragen om de volgende twee vragen voor jezelf te beantwoorden:

  1. Wat versta jij onder veerkracht?
  2. Denk even terug aan de laatste keer dat jij je echt veerkrachtig voelde, en hoe voelde dat.

De kans is groot dat jij op de eerste vraag reageerde met het antwoord dat het betekent dat je makkelijk terug kunt veren na een ongemakkelijke situatie. De HeartMath® definitie van veerkracht is echter een stuk breder: Veerkracht is het vermogen om je goed voor te bereiden op, goed om te gaan met, en goed te herstellen van lastige situaties (groot en klein). Ik noem het naast terug-veren ook vooruit-veren en mee-veren. Door je veerkracht te vergroten, ben je dus beter voorbereid op onverwachte gebeurtenissen en kun je hier beter op anticiperen, je bent flexibiler, je kunt je hoofd koel houden en daardoor ook verstandiger of meer doordachte beslissingen nemen, en je herstelt sneller na een ongemakkelijke situatie. Je kunt de vervelende gebeurtenis er niet door laten verdwijnen, maar je kunt er wel beter mee omgaan. En wie wil dat nu niet?

En wat heeft veerkracht nu met je innerlijke batterij te maken? Alles. Het is namelijk zo dat het niveau van je veerkracht afhangt van de hoeveelheid energie die jij in je innerlijke batterij hebt opgeslagen. We kennen allemaal wel van die situaties dat we zeggen dat onze batterij leeg is. Doorgaans zijn dat niet je sterkste momenten. Met een laag energieniveau kost het bijvoorbeeld meer moeite om je te kunnen concentreren, helder te denken en te communiceren, of te reageren op en te herstellen van een tegenslag. Daarnaast heeft het ook invloed op je slaap. Ga maar eens bij jezelf na welk verschil jij hierin merkt of je nu een volle of lege batterij hebt. Hoe is het op dit moment eigenlijk met jouw interne batterij? Vaak zijn we ons er niet eens echt bewust van hoe het gesteld is met ons energieniveau tot het heel laag is.

Het goede nieuws is dat je hier zelf invloed op hebt. De basis van het Werken aan Veerkracht programma is om jou te leren gewaar te zijn hoe het met je eigen interne batterij is, je inzicht te geven in wat jouw energieverspillers en energiebronnen zijn, en wat je eraan kunt doen om deze weer op te laden. Hoe meer opgeladen je je interne batterij kunt houden, des te veerkrachtiger je bent.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het programma Werken aan Veerkracht, neem dan snel contact op: er geldt momenteel een speciale voorjaarskorting. Je kunt dit programma particulier volgen, maar je kunt ook aan je werkgever vragen of je deze training mag volgen. Ook voor werkgevers geldt een speciale korting deze maand.

Ellis Samsom, 21 maart 2023