Stel: je hebt je laten testen en je krijgt de uitslag: positief getest op corona! Dat is best even schrikken, of je nu wel of niet bang bent voor het virus. Ondanks dat dat het virus voor de meeste mensen een mild verloop heeft, is het wel beladen. Je moet in quarantaine, en hoe ziek zal jij ervan worden? Het is niet meer dan logisch dat je daarvan schrikt. En daar is niets mis mee.
Stel: je hebt je laten testen en je krijgt de uitslag: positief getest op corona! Dat is best even schrikken, of je nu wel of niet bang bent voor het virus. Ondanks dat het virus voor de meeste mensen een mild verloop heeft, is het wel beladen. Je moet in quarantaine, en hoe ziek zal jij ervan worden? Het is niet meer dan logisch dat je daarvan schrikt. En daar is niets mis mee. Angst is (net als andere emoties) een boodschapper en een raadgever.
Angst als boodschapper en raadgever
Het is belangrijk om hiernaar te luisteren, door het gevoel niet te ontkennen of weg te drukken. En dat is nu juist wat vaak wel gedaan wordt. We willen die ongemakkelijk voelende emoties liever niet voelen. Ze kunnen ook heel overweldigend zijn. Maar als je de emotie wel de ruimte geeft, wordt het overweldigende gevoel na verloop tijd minder. Juist door de emotie te onderdrukken, wordt de druk steeds groter, zoals een bal die je onder water probeert te houden.
Wat wij hierover kunnen leren van paarden
Paarden kunnen emoties niet ontkennen of verbergen. Dit hebben ze ook nodig (gehad) om te kunnen overleven als vluchtdier. Stel je voor dat een paard een hongerige leeuw in het vizier krijgt, de angstemotie vervolgens onderdrukt en doet of hij niet bang is voor de leeuw en rustig doorgaat met grazen. Dit paard zal geen lang leven beschoren zijn. In plaats van emoties te onderdrukken hanteren de paarden een methode bestaande uit de volgende vier stappen :
Stap 1: voel de emotie
Stap2: verkrijg de boodschap achter de emotie
Stap 3: handel ernaar
Stap 4: ga vervolgens weer grazen
(lees hier meer over in mijn blog Angst hoe kom je ervan af?).
Je kunt emoties zien als golven: ze komen en ze gaan. Als je ze tegenhoudt, zullen ze steeds groter en hoger worden. Maar als je ze er gewoon laat zijn, kan je erop vertrouwen dat ze ook weer verdwijnen. De kunst is de golf uit te zitten in het vertrouwen dat deze weer zal dalen (stap 1). Nadat de golf over zijn top heen is, kan je de boodschap ontvangen (stap 2) en iets veranderen als dat nodig is (stap 3), om uiteindelijk weer te gaan ‘grazen’ (stap 4).
Wat kun je zelf doen
Het begint dus met het werkelijk toelaten van de angst (stap 1). En dat is moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Veel mensen zijn (hoe paradoxaal) bang voor de diepte van de emotie angst. Dus het vergt best wat moed om dit echt te durven voelen. De boodschap van angst is vervolgens dat er een concrete bedreiging is voor je welzijn1: in dit geval ziek worden (stap 2). De volgende vraag is wat je eraan kunt veranderen. Aan het feit dat je hoogstwaarschijnlijk besmet bent met het virus kan je niets meer veranderen. Maar je kunt wel maatregelen treffen om je immuunsysteem te boosten (stap 3). Een aantal tips:
Doordat je de angst niet meer onderdrukt maar de ruimte hebt gegeven, wordt deze ook minder. Ook dat is goed voor je immuunsysteem want angst en stress zijn ondermijnend voor een goed functionerend immuunsysteem.
Uiteraard zijn deze maatregelen geen garantie dat je niet ziek zult worden, maar dit is wel wat je er zelf aan kunt doen. Het vervolgens weer gaan grazen (stap 4), zal niet voor iedereen makkelijk zijn. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe ziek je je voelt, maar hopelijk helpen deze stappen je in ieder geval een beetje.
Meer informatie
1Bij deze vierstappenmethode heeft Linda Kohanov een Emotie-informatietabel opgesteld. Dit is één van de gereedschappen waar ik je mee kan leren werken. Wil je hier meer over meer over weten, neem dan contact met mij op.
Ellis Samsom, 3 juni 2020